Jak na putovní malované kamínky

Malování na kamínky je velmi oblíbená činnost a my pro vás máme pár tipů, jak na to.

Nápad malovat na kameny se objevil už v pravěku, kdy se pralidé snažili výtvarně ztvárnit každodenní události – třeba lov mamuta. Takže tento druh zábavy je opravdu starý jako lidstvo samo.

Malovani na kameny v dobe kamenne

V dnešní době však malování na kamínky zažívá svůj velký návrat. Na kamínky rády malují děti, ale tohle kouzelné tvoření zcela pohltilo i spoustu dospěláků. Díky různým facebookovým skupinám navíc tahle relaxační zábava dostává další rozměr. Nejde o to jen kamínek namalovat, ale také ho umístit do přírody tak, aby ho mohl najít někdo další a vzít ho s sebou na nějaké jiné zajímavé místo.

Tahle zábava naplňuje krásnou myšlenku o společném trávení volného času. Nejprve si užijete radost při tvoření, pak vyrazíte společně s dětmi na výlet, a nakonec budete s napětím čekat, kde se váš kamínek příště objeví. A té radosti, kterou zažijete, až najdete kamínek, který maloval někdo jiný. 

 

Skupiny s putovními kamínky

Malování samo o sobě je krásná zábava, ale pokud chcete kamínky nechat putovat po světě a sledovat jejich cestu, musíte se nejdříve přidat k některé facebookové skupině. Momentálně na FB najdete (kromě spousty jiných menších) tyto 3 nejznámější:

Kamínky - https://www.facebook.com/groups/kaminky/

Tato skupina je úplně největší, v současnosti má přes 200 tisíc členů. Skupina je velmi aktivní a probíhají tady různé malovací výzvy typu Portréty slavných, Pohádkové postavičky, Jídlo atd.

Malujeme kamínky - https://www.facebook.com/groups/517793222206342/

Skupina má 18 tisíc členů a je spojena s konáním dobrých skutků. Pokud najdete kamínek, který se vám natolik líbí, že si ho chcete nechat, můžete to autorovi vrátit tím, že přispějete libovolnou částkou na jakoukoli charitu.

Kamínkování - https://www.facebook.com/groups/835958826877232/

Skupina má 10 tisíc členů a je také velmi aktivní.

Malovany kaminek

 

Kde vzít kamínky na malování

Nejsnazší a nejdostupnější je hledání kamínků volně v přírodě, u cesty, v potůčku atd. Zároveň je to důvod ke krásné procházce po okolí. Nejlepší jsou kamínky s větší plochou stranou, na kterou se dá krásně malovat. Výhodou jsou také hladké a zaoblené kamínky, protože na ty hrubé se hůře maluje. Ale můžeme je třeba polepit ubrouskovou technikou. Některé kamínky mají tak úžasný tvar, že je nám hned jasné, co na kamínek namalujeme – příklad tvar auta, hlava dinosaura apod.

Pokud na kamínky nemáte štěstí, dají se koupit v různých hobby marketech, stavebninách pod názvem kačírek anebo třeba ve zverimexu jako ozdoba do terárií.

Kamínky rozhodně neberte ze soukromých pozemků a cest a také z míst, kde jsou účelně použité – různé chodníčky a cesty.

 

Jak malovat putovní kamínky

Malování kamínků je skvělá zábava pro celou rodinu. A že vůbec neumíte malovat? No a co? Jde přeci hlavně o zábavu a příjemně strávený společný čas. Kamínky můžeme malovat několika způsoby a tady jsou naše tipy:

  • Kamínky dobře umyjeme a odmastíme technickým lihem, aby se nám na ně dobře malovalo.
  • Kamínek si nejprve namalujeme podkladovou barvou – třeba bílou. Na bílý podklad pak můžeme snadno malovat cokoliv dalšího. Použijeme kuchyňskou houbičku a kamínek barvou hezky poťupkáme. Je to lepší než malovat štětcem, který po sobě zanechává tahy.

 

A teď přijde ta nejzábavnější část – malování kamínku. Ty můžeme malovat akrylovými barvami:

Kaminky malovane akrylovymi barvami

permanentními fixami anebo zkombinujeme obě metody dohromady:

Kamen malovany akrylovymi fixami a barvami

Na kamínky můžeme také aplikovat decoupage a polepit je ubrousky.  Anebo můžeme kamínky ozdobit jednoduchými obtisky:

Kamen polepeny obtisky a decoupage

Velice pěkně vypadá malování metodou dot-to-dot (tečka za tečkou). Takovéhle mandalky opravdu zvládne každý a stačí nám k tomu pouze párátka a pro větší tečky obrácená strana štětce:

Dot to dot malovany na kameni

Hotový kamínek zespoda podepíšeme. Nakonec kamínek přelakujeme akrylovým lakem ze všech stran. Lak zajistí, že obrázek zůstane stále stejně krásný, jako když jste ho namalovali.

 

Čím malovat putovní kamínky

Začneme tím, čím nemalovat. Určitě zapomeňte na vodové nebo temperové barvy, ty na kamínky vhodné nejsou. Kamínky budou venku na vlhku, mrazu nebo na prudkém slunci, a proto musíme zvolit barvy, které tohle všechno vydrží.

Nejlepší jsou akrylové barvy, permanentní fixy, různé druhy popisovačů vhodných k dekorování keramiky a kamene. Barvy by měly být světlostálé, aby na sluníčku nevybledly.

Barvy a fixy, které se nám výborně osvědčily, jsme zařadili do naší stálé nabídky tady.

Na základě našeho testování jsme pro vás vymysleli a sestavili základní sadu pro malování kamínků, kde najdete všechno, co budete k malování potřebovat:

Mydlikova sada Malovani kaminku

 

Jak má vypadat správně podepsaný kamínek

Na zadní stranu kamínku je potřeba napsat vaše PSČ, podle kterého kamínek nálezce zaloguje. Nemělo by chybět logo Facebooku a název skupiny, ke které se hlásíte vždy s hashtagem (př. #kaminky).

Malovany kamen - zadni strana

Jak kamínky zalogovat

Postup je u všech skupin stejný – pokud se chcete pochlubit svými dílky, vložte do skupiny fotku kamínků z přední strany a napište, kam je chcete umístit – př. jedeme do Krumlova a tam je rozdáme.

Pokud nějaký kamínek najdete, vložte do příslušné skupiny fotku kamínku z přední strany a do popisu napište, kde jste kamínek našli a hlavně opište PSČ, které je na zadní straně kamínku. PSČ se vždy píše bez mezer a jedině tak ho může majitel objevit – př. nalezen u rozhledny Krudum, PSČ 35601

 

Kam kamínky položit

Pochopitelně nejlépe tam, kde se běžně vyskytují lidé. Nedoporučujeme dávat kamínky přímo na zem kvůli našim čtyřnohým mazlíčkům, kteří by je mohli označkovat. Také v trávě kamínky snadno zarostou a nebudou k nalezení.

Vhodná místa jsou třeba na lavičce v parku, na autobusové zastávce, na pařezu vedle cesty, u sochy, na sklepních okýnkách, na zídce u školky, v čekárně u lékaře, ve vlaku atd. Kamínky také můžeme schovat do kešky, milovníci geocachingu kamínek rádi přenesou dále.

 

Na co si dát pozor

Při ukládání malovaných kamínků buďte rozumní, nedávejte je na místa, která jsou špatně přístupná. Myslete na to, že kamínky rády hledají děti, tak neohrozte jejich bezpečnost.

Kamínky nedáváme na soukromé pozemky a kulturní památky, kde by hrozilo nějaké poškození objektu.

Přejeme vám krásnou zábavu při malování i hledání kamínků. Budeme moc rádi, když nám pošlete fotky svých namalovaných kamínků. Rádi je přidáme do naší galerie pro inspiraci ostatním.