Jak a s čím modelovat s malými dětmi

Modelování je skvělá zábava nejen pro malé děti a školáky, ale jeho kouzlu snadno propadneme i my dospěláci. Stačí mít tu správnou modelínu.

Jak na to a jakou modelínu si vybrat vám poradíme v našem článku. 

Modelování a vůbec tvarování různých hmot je velmi zábavná činnost a děti od nejútlejšího věku přitahuje. Určitě sami víte, jak nám děti rády pomáhají třeba při výrobě vánočního cukroví. Možná ale nevíte, že modelování je nejen pro děti velmi prospěšné.

Modelování totiž nenásilně rozvíjí fantazii a kreativitu, výrazně posiluje jemnou motoriku a také procvičuje spolupráci ruka-oko, která se nám báječně hodí při psaní a kreslení. Práce s modelínou nebo hlínou také krásně podporuje hmatové schopnosti a tahle zábavná tvorba rozvíjí i prostorovou představivost. Modelování učí děti trpělivosti a soustředění. Díky snadnému míchání barev se děti naučí jednotlivé barvičky rychleji poznávat.

Na trhu je mnoho druhů modelíny, ale některé se po zaschnutí drolí a dělají nepořádek, jiné jsou zase tvrdé a pro malé děti nepoužitelné. Další jsou zase barvené nekvalitními barvami, které nám obarví ruce a vše okolo a o zdravotní (ne)závadnosti těchto modelín se snad ani nemá smysl zmiňovat.

My jsme dlouho hledali toho správného výrobce, který vyrábí modelínu kvalitní a zdravotně nezávadnou, samozřejmě jsme si vše otestovali na vlastní ruce a dnes vám můžeme představit naši novinku, měkoučkou modelínu vhodnou pro malé děti, ale i pro seniory.⁠

Logo JumpingClay

No a proč to u nás vyhrála právě Jumping Clay?⁠
Tahle kouzelná modelína má totiž jedinečné vlastnosti. Nemastí a nedrolí se, děti si ji zamilují pro její krásné barvy a snadné zpracování a také si jí zamilují maminky, protože modelína neudělá žádný nepořádek.⁠

Jumping Clay je zdravotně nezávadná, neobsahuje lepek, a navíc krásně voní po jasmínu. Hotová dílka si můžeme schovat na památku, na vzduchu za několik hodin samy vytvrdnou.⁠

Modelínu si pro její skvělé vlastnosti zamilovali i profi kreativci, jako jsou aranžéři, cukráři apod.⁠

Jumping Clay je:⁠
✔️ netoxická, dokonce i při náhodném spolknutí⁠
✔️ vhodná i pro alergiky – neobsahuje lepek a je antibakteriální⁠
✔️ z oblečení je snadno vypratelná⁠
✔️ hotové dílko na vzduchu vytvrdne⁠
✔️ při pádu na zem se nerozbije (dílka ve tvaru kuličky dokonce skáčou)⁠
✔️ nemastí, nezůstává na rukou a nevysušuje ruce⁠
✔️ nedělá nepořádek⁠
✔️ stálobarevná – krásné barvy, které nevyblednou⁠
✔️ zlepšuje představivost a kreativitu⁠
✔️ zdokonaluje koordinaci ruka-oko⁠
✔️ pomáhá s koncentrací⁠
✔️ rozvíjí jemnou motoriku a fantazii⁠

Klokan z modeliny Jumping Clay

Modelína se vyrábí v 9 základních barvách: bílá, žlutá, oranžová, červená, zelená, modrá, fialová, hnědá, černá. Díky tomu, že se dá modelína opravdu snadno zpracovávat, můžeme si z ní vyrobit nespočet dalších odstínů.

Modelínu před samotným modelováním musíme dobře propracovat. To uděláme snadno krátkým natahováním. Na začátku je modelína tužší, trhá se a má snahu se lepit na ruce. Jakmile je modelína dobře zpracovaná, táhne se jako žvýkačka a nelepí se.

Jumping Clay se prodává v různě velikých baleních, od 5 gramů až po 1 kg. Takže si snadno vyberete množství, které potřebujete. Modelínu po 5 g, 10 g, 18 g a 50 g najdete balenou v sáčcích, které zabraňují přístupu vzduchu, aby modelína netvrdla. 30 g a 150 g modelína se prodává v praktických plastových kelímkách, které se snadno zašroubují a tím uchovají modelínu stále měkkou.

balení modeliny Jumping Clay

Kromě klasické jednobarevné modelíny nabízí Jumping Clay i dvě modelíny speciální.

Tou první je modelína v barvě světlého kamene. Ta se skvěle hodí především na památeční otisk ručičky nebo nožičky miminek, ale můžeme ji použít i na otisk tlapky domácího mazlíčka. A samozřejmě ji využijeme všude tam, kde chceme docílit efektu kamene.

Modelina Jumping Clay - otisk ručičky

Druhá speciální modelína je bublinková. Ta je tvořena z malých bílých kuliček, které krásně drží na všech hladkých plochách, takže s ní snadno můžeme obalit třeba polystyrenové výlisky, květináče apod.

Bublinková modelína je pouze v bílé barvě, ale snadno ji obarvíme přidáním trochy klasické barevné modelíny. Tato kuličková modelína se skvěle hodí na načechrané výtvory, jako jsou třeba trávníky, poleva na cukrovinky, pěna v koupeli apod.

Bublinková modelína JumpingClay

K modelíně doporučujeme také pořídit tvořítko ve tvaru PinocchiaTenhle Pinocchio je totiž neskutečně šikovný pomocník pro modelování a hravě zastane hned 5 funkcí:

  • nakrájí modelínu (čepičkou)
  • z kuličky udělá placku (celá plocha tvořítka)
  • umí dělat vlnky do modelíny (krkem)
  • vytvoří krásný kulatý důlek (kuličkou ve vlasech)
  • v modelíně udělá dírky nebo tečky (nosem)

Navíc je lehounký, plastový a je za pár kaček.

Tvořítko Pinocchio k modelíně Jumping Clay

A pomalu se dostáváme k samotným sadám.

Nejprve se podíváme na dvě startovací sady, které jsou ideální pro tvoření vašich vlastních projektů. 

V první sadě najdeme úplně vše, co budeme k modelování potřebovat. Je tu: 6 kelímků modelíny po 18 g, 2 sáčky modelíny po 5 g, 2 různá vykrajovátka a nechybí ani šikovné tvořítko Pinocchio.

V druhé sadě najdeme 8 barev modelíny ve velkém 30 g balení. Modelína je schovaná v praktických kelímkách, ve kterých nikdy nevyschne.  A jsou tady (kromě hnědé) všechny barvy, které Jumping Clay vyrábí.

Modelínové sady Jumping Clay

Další sady jsou určené pro milovníky dinosaurů.

V naší nabídce najdete hned 6 úžasných sad na výrobu těchto dinosaurů:

Brachiosaurus, Dimetrodon, Pteranodon, Stegosaurus, Triceratops, Tyrannosaurus

Každá sada obsahuje plastovou kostru dinosaura, 3 sáčky modelíny, pomůcku Pinocchio a samozřejmě podrobný kreslený návod. Začneme tím, že nejprve obalíme kostru dina modelínou, a pak na ni vrstvíme další. Do druhého dne nám dinosaurus vyschne a ztvrdne a zůstane z něj trvalá hračka na další hraní.

Dinosauři - modelína Jumping Clay

Po dinosaurech je čas na malou svačinku.

I na tu v modelínovém světě Jumping Clay mysleli a my vám s Mydlifíkem chceme pár dobrot ukázat. Máte chuť na něco slaného? Co třeba pizza, sendvič a tortilla? Anebo byste raději něco sladkého? Třeba úžasnou kopečkovou zmrzlinku?

Není problém. Obě sady máme v nabídce a v každé najdeme:

7 sáčků modelíny, pomůcku Pinocchio a pak takové podstatné drobnosti jako jsou krabice na hotovou pizzu, stojánek na zmrzlinu, kornoutky a papírové krabičky na vystavení hotových výrobků.

Jumping Clay - sada SvačinkaJumping Clay - sada Zmrzlina

Pozor, přichází zvířátka.

Pokud nejste zrovna na dinosaury, ale přesto máte rádi zvířátka, tak si s námi vymodelujte třeba roztomilou ovečku, veselého zajíčka anebo poslušného pejska.

V každé sadě najdeme: 5 sáčků modelíny, pomůcku na modelování Pinocchio a zahrádku nebo dvorek na uložení hotového zvířátka. Díky podrobnému obrázkovému návodu a názorným videím zvládnete modelování hravě.

Modelína Jumping Clay Ovečka Modelína Jumping Clay - Králíček Modelína Jumping Clay - pejsek Bígl

A nakonec vám chceme ukázat speciální sadu, která je vhodná pro školáky, ale i dospěláky.

Pojďte si zahrát na Van Gogha a namalovat modelínou jeho slavné slunečnice. Ano, s modelínou se totiž dá i malovat a budou vám k tomu stačit jen prsty a tahle sada. A na památku vám zůstane krásný  plastický obrázek.

Modelína Jumping Clay - sada Van Gogh 

Tak co? Vyzkoušíte modelování s naší voňavou novinkou?