Jak si vybrat správnou gramáž papíru

Určitě jste už slyšeli pojem gramáž papíru. Ale co to vlastně znamená? A k čemu to potřebuju vědět?

Odborně řečeno nám gramáž papíru udává hmotnost papíru o ploše 1 m². Příklad si ukážeme na klasickém kancelářském papíru, který všichni známe. To je ten papír, který dáváme do tiskárny anebo na něj běžně píšeme.  

Papir s motivem Barvy Indie - Mumbai

Kancelářský papír má gramáž 80 g/m². To znamená, že pokud bychom měli 1 kancelářský papír o rozměru 1x1 m (neboli metr čtvereční), vážil by právě 80 gramů.
V tabulce najdete váhu 1 listu (v gramech) podle daného formátu a různé gramáže:Jak vybrat spravnou gramaz papiru

To je sice hezké, ale stále nevím, jakou gramáž papíru si mám vybrat?
Především si musíme nejdříve ujasnit, na co vlastně ten papír potřebujeme. Jeden papír se hodí na tvoření lehkých pompomů a jiný na přáníčko k narozeninám.


15-30 g/m²Hedvabny papir pro vyrobu pom-poms

Papír je velmi slabý a průsvitný. Dobře ho známe z kapesníčků, ubrousků a toaletního papíru. Také mu říkáme tissue papír. Je velice jemný a rád se trhá. Špatně se na něj píše a snadno ho tužkou nebo perem protrhneme.

Tento papír je vhodný na výrobu květin Pom-poms. Z hedvábného papíru můžeme vyrábět krásné mozaiky. Stačí papír natrhat na kousky, zmačkat je do kuličky a nalepit na papír.

Do této kategorie patří i krepový papír pro dekorační účely, který má obvykle gramáž okolo 20 g/m².
V kanceláři se s tímto papírem setkáme jako s papírem průklepovým. Používá se také na samopropisovací formuláře. 

 

 30-70 g/m²Origami transparentni papir

Nejjednodušší srovnání je s novinami. Novinový papír má gramáž 45 – 52 g/m². Papír je slabý a průsvitný. Je trochu pevnější, ale přesto se dá snadno utrhnout. 

Do této kategorie můžeme zařadit silnější krepový papír, který se používá třeba ve floristice, k dekoraci květin.

Svou gramáží sem patří i rýžové listy, ze kterých jsou vyrobeny washi pásky.

U nás najdete tento papír v kategorii Origami – jako transparentní (průsvitný). Z kanceláře ho známe v podobě pauzovacího papíru.

 


70-90 g/m²

Origami papir gramaz 70-90 g/m2Je to ten nejčastěji se vyskytující papír. Všichni ho známe z běžného života.

S tímto papírem se skvěle pracuje. Je dostatečně pevný, ale přesto se dá trhat, krásně se na něj píše, inkoust jím neprosakuje a skvěle se stříhá.

V této gramáži se vyrábí dokumenty, sešity, náčrtníky, klasické barevné papíry, papíry s motivem atd. V kanceláři má své nezastupitelné místo, proto se mu říká kancelářský papír.

Je také ideální na skládání, v této gramáži nejčastěji najdeme origami papíry.

 

 90-150 g/m²


duhovy kulaty origami papirTento papír známe z obálek časopisů a letáků, které nám chodí do schránek.

Papír je silnější a na trhání je lehce odolnější. Dobře se stříhá, skládání nám také nebude dělat problémy.

Často se tenhle papír vyrábí lehce lesklý, tomu pak říkáme křídový papír.

V této gramáží se vyrábí i některé fotopapíry.

 


Gramáže do 150 g/m² označujeme jako papír, nad 150 g/m² je to karton.

 
150-240 g/m²


skicak neboli ctvrtka, gramaz 200 g/m2Papíry v této kategorii jsou silnější a pevnější. Trhání nám půjde ztěžka. Při skládání si můžeme pomoci tupou hranou nůžek nebo pravítkem. Papír nepropouští inkoust nebo tuš. Hodí se na malování vodovými, akrylovými a temperovými barvami.

Do této kategorie patří čtvrtky a skicáky. Například klasická kladívková čtvrtka, kterou známe ze školy, má gramáž 200 až 240 g/m².

Z těchto kartonů (čtvrtek) se vyrábí pozvánky, různé kartičky, papíry pro scrapbook, obálky brožur a papíry pro kreativní tvoření.

 

 250 až 350 g/m²
papir vlnovka svitici barvy

Tomuto papíru se také říká fotokarton. Papír v této gramáži je velmi silný, lze ho špatně ohýbat, musíme si pomoci třeba řezákem nebo skalpelem. Na stříhání budou potřeba ostré a delší nůžky.

Na druhou stranu je jeho pevnost velkou výhodou pro kreativní tvoření. Vystřižené nebo vyražené tvary jsou tvrdé a pevné a výrobek se nekroutí a neprolamuje.

Tento silný papír se skvěle hodí na výrobu vizitek, přáníček, reprezentativních tiskovin, kapesních kalendářů a hracích karet.